Väg som går mellan fjäll i norra Sverige

Hur mår den svenska modellen?

Den senaste tiden har ett antal högprofilerade företag, som Klarna, Tesla, Spotify och Amazon utmanat den svenska modellen. Det kan finnas anledning att fundera lite på orsakerna. Rör det sig om unika fall och tillfälligheter eller representerar händelserna en övergripande förändring?

Vi har alla läst om skälen till att just dessa företag tvekat eller ställt sig utanför: Deras anställda vill inte, de har redan bättre villkor än avtalen ger, avtalen är inte tillräckligt flexibla osv. Vi kan också gissa att en del vill undvika smittoeffekter till andra länder.

Oavsett vad vi anser i sakfrågan – om företag ska omfattas av kollektivavtal eller inte – kan vi se att det finns en ekonomisk/organisatorisk rationalitet i vissa argument medan andra är mer ideologiskt betonade.

Jag skulle också vilja peka på två makrotrender som på olika sätt manifesteras i dessa fall, och som kan ge en fingervisning om vart vi är på väg:

Den svenska modellen må ha tjänat Sverige väl. Men de amerikanska tech-jättarna, för att ta ett exempel, anser sig sannolikt ha klarat sig alldeles utmärkt utan den.

Internationaliseringen: För utländska företag och ägare/chefer som är danade i andra kontexter än den svenska, är tanken på att ge inflytande till fackförbund främmande. Den svenska modellen må ha tjänat Sverige väl. Men de amerikanska tech-jättarna, för att ta ett exempel, anser sig sannolikt ha klarat sig alldeles utmärkt utan den. Kommer den ena modellen segra över den andra, eller kommer båda att anpassa sig till en ny ordning?

Tjänstesektorns utveckling: Idag är en större andel svenskar högskoleutbildade än andelen som var gymnasieutbildade på 1970-talet. Tjänstesektorn har växt och blivit störst i all sin mångfald: kompetenstunga högstatusbranscher med höga och/eller rörliga löner har etablerat sig. När företagen växt sig stora nog att synas på fackens radar har villkoren och kulturen redan formats i en annan logik än kollektivavtalets. Tröskeln att teckna kollektivavtal upplevs som hög. Dessa branscher breder ut sig som vita fläckar på den svenska modellens karta. Hur förhåller sig parterna till det?

Den svenska modellen har tjänat Sverige väl, frågan är hur den kommer utvecklas. Hittills har den stått sig stark. Makrotrenderna visar att den inte kommer sluta att utmanas.