Alisha Baig porträtt

Helj presenterar: Alisha Baig

HR-experten Alisha Baig kommer närmast ifrån ett uppdrag som global HR-partner inom tech-branschen. Hon har gedigen förhandlingsvana och en djup förståelse för arbetsrättsliga frågor och fackliga relationer. Här får vi lära känna Alisha lite bättre och hur hon ser på sin roll på Helj.

Hur skulle du säga att det är att arbeta på Helj? 

Det är inspirerande och väldigt lärorikt. Vi är en mångsidig grupp med olika bakgrunder och erfarenheter, vilket gör arbetsklimatet dynamiskt och spännande. Att få möjlighet att dela kunskap och växa tillsammans är en av de bästa delarna med att vara här. 

Vilken typ av uppdrag eller arbetsuppgifter tycker du är mest stimulerande? 

Jag dras till strategiska HR-och ledningsuppdrag med hög komplexitet i uppgifterna. Min motivation är som starkast när jag tar fram kreativa lösningar där mina beslut spelar en avgörande roll för verksamheten. Den gamla klyschan om att man jobbar bäst under press är faktiskt sann när det gäller mig! 

Jag dras till strategiska HR-och ledningsuppdrag med hög komplexitet i uppgifterna.

Du har en lång erfarenhet av fackliga förhandlingar i dina uppdrag. Vad skulle du ge för förhandlingstips till arbetsgivare och HR-personal?  

Förberedelse är A och O i förhandlingar. Det är viktigt att läsa på i sakfrågorna och vara beredd på möjliga frågor och motfrågor, samt att gärna ha förberett underlag som styrker din argumentation. Därutöver handlar det väldigt mycket om relationer, varför ett respektfullt och strategiskt arbete i relation till de fackliga parterna oftast leder till framgångsrika förhandlingar. 

Osäkerhet kan drabba den bästa, men då kan man alltid ajournera förhandlingen och återuppta vid ett senare tillfälle. I andra fall kan det vara bättre att driva ärendet vidare till en central förhandling för att få frågan prövad på förbundsnivå snarare än att nå en förlikning med de lokala parterna. Att avgöra sådant är något man lär sig med åren.   

Kan du beskriva din egen förhandlingsstil? 

Föga förvånande följer jag mina egna tips när det gäller förberedelse och dokumentation. Sedan är jag rätt bra på att stå på mig och vara saklig i min framställan, med hopp om att båda parter ska känna att vi har gemensamma mål och att vi kan vara konstruktiva i hur vi ska nå dem. 

Vad skulle du säga särskiljer Helj från andra konsultbolag?

Att vi är specialiserade på de frågor som många arbetsgivare tycker är mest utmanande – som att hantera förhandlingar och konflikter eller att genomföra organisationsförändringar på ett effektivt sätt. Helj får det att hända helt enkelt.